Жители на Разград протестираха срещу увеличението на цената на водата. От

...
Жители на Разград протестираха срещу увеличението на цената на водата. От
Коментари Харесай

Жители на Разград протестираха срещу увеличението на цената на водата

Жители на Разград стачкуваха против нарастването на цената на водата.  От началото на януари клиентите на „ Водоснабдяване - Дунав “ ще заплащат над 6 лв. за кубик с Данък добавена стойност.

Близо 50 недоволни от повишаването на водата се събраха пред постройката на Водоснабдителното сдружение в града. Гражданите се възмущаваха от новата, с близо 13 % по-висока цена на водата, която ще заплащат.
 Българска телеграфна агенция
„ Поведението и решението на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за повишение на цената на водата е безобразно . Първо, качеството на водата в града е под всякаква рецензия.

Тя е мътна, мирише и не може да се пие “, сподели Диана Кушлева. Тя уточни, че последния месец е платила 80 лева сметка за вода . С нарастването към този момент ще заплаща близо 100 лева, което по думите ѝ не е обикновено.

Гражданите показаха, че сметките за вода даже са по-високи от сметките им за ток, а качеството не дава отговор на цената. Те обявиха, че водата не е годна за пиянство и готвене, тъй като е мътна и кална.
 Българска телеграфна агенция
Доротея Иванова изясни, че водата е толкоз мръсна, че инсталираният от тях прелиминарен филтър на захранваща тръба на уреди единствено два дни се запушил от варовик. 

Мирослав Грънчаров, шеф на компания и общински консултант, съобщи, че цената би трябвало да бъде изменена. Той изясни, че сдружението - оператор разполага със система „ Дунав “, която е енергоемка и употребява доста запаси, с цел да организира водата от Дунав до Разград, а разноските заплащат жителите.

Грънчаров добави, че страната би трябвало да бъде солидарна в поддръжка на системата. По думите му би трябвало да се търсят и ограничения за енергийна самостоятелност, с създаване на фотоволтаични централи. 
 Българска телеграфна агенция
„ Ако в този момент не кажем, че не сме съгласни с това покачване следващата година ще кажат, че цената на водата е обществено търпима за Разград и тя ще нарастне до 8 лева “ , съобщи общинският консултант Калоян Монев. Той бе безапелационен, че качеството на водата не дава отговор на цената, която хората заплащат.

Монев добави, че плануват на идното през идната седмица изключително съвещание по тематиката за мръсния въздух да внесат декларация и по тематиката за неприемливата цена на водата в Разград.

" На съвещанието се чака да п рисъства и министърът на околната среда и водите Юлиян Попов ", обявиха общинските съветници Мирослав Грънчаров и Калоян Монев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР